Heb je nieuws voor op de website, geef het door dan plaatsen we het!

Je hebt ergens gelopen en je staat niet tussen de uitslagen? Geef je prestatie zelf even door!

Ben je wel lid maar ontvang je geen Nieuwsbrief? Geef het door dan kom je op de lijst!

30 Jaar Hardlopen door Rien Ros

In 1992 ben ik op 51-jarige leeftijd begonnen met hardlopen. Geïnspireerd door Peter Jansen, die toen bij de top van de wegatletiek hoorde in West-Brabant en een van de medewerkers van mijn afdeling was. Hij liep in 1991 de halve marathon in Etten-Leur in 1.06 26. Het plan was dat ik in 1992 de halve marathon zou lopen. Zonder enige begeleiding begon ik aan het avontuur. Het was een moeizaam begin maar ik bouwde mijn “trainingen” steeds verder uit tot ik zonder problemen 18 km kon lopen. Het doel was onder 1 uur 45 te finishen, oftewel 5 min/km. Het werd 1.42.43, dus missie geslaagd.

Gedreven als ik toen was liep ik in dezelfde maand de halve marathon Singelloop Breda, de 20 km Parijs en de halve marathon Etten-Leur. Niet verstandig natuurlijk, maar ik herstelde toen nog redelijk snel.


Eerste hele marathon

Na een aantal halve marathons en 10 EM wedstrijden te hebben gelopen besloot ik begin 1994 een marathon te gaan lopen. Omdat ik nog maar 2 jaar actief was als loper was dat vrij snel. In de eerdergenoemde Peter Jansen, die inmiddels het trainersdiploma B had behaald, vond ik de man die mijn schema’s wilde maken. Die waren gebaseerd op 5 trainingen in de week plus een wedstrijd in het weekend. De trainingen waren gebaseerd op een te behalen eindtijd tussen 3.40 en 3.45.

In 1994 was de Herfstmarathon in Etten-Leur het streven. Michel Bego bood zich aan om me te begeleiden tijdens de wedstrijd. Ondanks dat de bekende 7 kilometers na het 35 km punt zwaar waren slaagde ik in mijn doel. Het werd een eindtijd van 3.44. In die tijd waren Adrie Raaijmakers en Kees Halters vaste deelnemers aan deze marathon.

1995 Marathon Etten-Leur

In 1995 besloot ik opnieuw de marathon in Etten-Leur te gaan lopen. Men vroeg mij waarom ik niet koos voor de Rotterdam Marathon, een Marathon met naam en veel enthousiaste supporters. Ik had daarvoor 2 redenen. De eerste was dat de in april te lopen marathon vraagt om trainingen in de maanden januari, februari en maart. Ik werkte toen full-time en de vijf trainingen in de week, inclusief de duurlopen van 2, 2,5 en 3 uren, moesten dus in de avonduren worden gedaan met kans op sneeuw en gladde wegen. Bovendien zijn de 42,195 meters in Etten-Leur even lang als die in Rotterdam Het streven was dit jaar om 3.40 uur of iets daaronder te realiseren. Het werd exact 3.41.00 uur bruto en dat was een lichte teleurstelling. Netto-tijden kenden men toen nog niet, bij gebrek aan tijdwaarneming met chip.

1996 3e marathon

In 1996 liep ik mijn 3e en laatste marathon en dat werd een mislukking. De trainingen verliepen niet naar wens en tijdens het lopen van die marathon kreeg ik bij het 40 km punt een zodanige inzinking dat ik moest gaan wandelen. De tijd, die op het 35 km punt nog uitzicht gaf op 3.38 uur, werd daardoor niet gehaald en ik verloor in de laatste 2,195 km zoveel dat de eindtijd 3.52 uur werd.

In de historie van de Road Runners vertelt Rien zijn verhaal van 30 jaar Road Runner

Terug naar overzicht