Oprichting

ETTEN-LEUR - De oprichtingsavond van de Road Runners Etten-Leur (RREL) vond plaats op 2 augustus 1992 in restaurant het Voske in Etten-Leur op initiatief van Fer van Bergen en Michel Bego. In 2017 vierde de club haar zilveren jubileum met allerlei sportieve activiteiten. Beide oprichters en lopers van het eerste uur zijn inmiddels geridderd en bekende persoonlijkheden in Etten-Leur en omstreken. Van Bergen is onder andere molenaar van Molen de Lelie in Etten-Leur Noord en Bego heeft als badmeester van de Banakker een groot aantal mensen in Etten-Leur zwemmen geleerd.

Logo

De hardloopvereniging trad voor het eerst naar buiten tijdens de herfstmarathon van Etten-Leur in 1992. Er deden een dame en tien heren mee. Het door de dames Anja Mol (inmiddels overleden) en Rina Feijen (eerste vrouwelijke lid) toen ontworpen logo is nog steeds in gebruik op de huidige singlets. Michel Bego: "Dit logo is ijzersterk en beeldt uit wat we precies doen. Het is een mooi ontwerp dat we niet willen veranderen. Nu met het jubileum hebben we er 25 en een kroontje bijgezet en het voorzien van zilveren biesjes." In 1993 zijn de Road Runners lid geworden van de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie (KNAU), tegenwoordig Atletiek Unie (AU) geheten.

Commissie

Om de jubileumactiviteiten te organiseren is een speciale commissie in het leven geroepen bestaande uit Fer van Bergen, Michel Bego en Joost Evers. De belangrijkste activiteiten zijn de herfstmarathon (Marathon Brabant), de vrijwilligersavond in november, de nieuwjaarsreceptie, de Lelieloop op tweede Pinksterdag en de clubkampioenschappen in september 2018.

 

Onderscheidend

"Onze vereniging was en is nog steeds uniek. Het onderscheidende is dat we geen atletiekbaan hebben en ook geen andere atletieksporten beoefenen. Zoals onze naam al zegt: wij lopen hard en alleen op de weg", licht Fer van Bergen toe. "Nog een opvallend detail ten opzichte van andere verenigingen is dat bij ons groep 1 de belangrijkste groep is en de minste ervaring heeft, maar daardoor de meeste aandacht vraagt en krijgt. Bij andere verenigingen bestaat groep 1 uit de beste lopers."


Hoogtepunten

De afgelopen 25 jaar zijn er volop hoogtepunten geweest. Maar ook een enkel dieptepunt wat zorgde voor veel emotie. Van Bergen: "Dat was het overlijden van Wim van de Kraan, die tijdens de training een hartinfarct kreeg en daaraan ter plekke overleed."

Een hoogtepunt wat beide heren zich nog herinneren als de dag van gisteren: "Onze estafettetocht van Sainte-Mère-Église in het Franse Normandië naar Etten-Leur. Dat was in 1995 om stil te staan bij de bevrijding van Nederland, toen vijftig jaar geleden. Dat was heel bijzonder."

Een ander sportief hoogtepunt was het instellen van een zogenaamde opstapgroep. 'Wij begonnen bewust mensen te leren hardlopen met een programma van twaalf weken. Vanaf niets naar een half uur aan een stuk hardlopen. Later is dat initiatief ook overgenomen door de Atletiek Unie."

Gestaag In al die jaren zijn ook een aantal huwelijken tussen leden gesloten, zijn er stelletjes ontstaan en veel vriendschappen beklonken. Inmiddels telt de vereniging meer dan 180 leden. Het opvallende is dat er bij de oprichting maar één vrouw lid was. Nu is dat zelfs 55 procent van de leden. "Onze vereniging is gestaag gegroeid. Onze basisprincipes hebben wij steeds gehandhaafd. Ons uitgangspunt was en is dat we altijd eerst trainers moesten hebben en dan pas konden groeien. Wij hebben geen eigen accommodatie en daardoor lage kosten. Veel betalen de leden zelf."

Lelieloop

De Lelieloop, die al meer dan 25 keer is gehouden, wordt georganiseerd zonder winstbejag. "Het is een soort tegenprestatie voor al die verenigingen waar wij zelf mogen meelopen bij hun evenement." De opbrengst van de Lelieloop wordt al 25 jaar gedoneerd aan Molen De Lelie. "Zodat we steeds elk jaar dwars door de molen kunnen blijven lopen."

Saamhorigheid

Op zondag 29 oktober doen de Road Runners met honderd leden mee aan de 35e Marathon Brabant in Etten-Leur. Ze gaan vooral opvallen door hun RREL-tenue en jubileumshirts. Belangrijkste punt voor de oprichters van het eerste uur: "Bij dit evenement moet de saamhorigheid de belangrijkste uitstraling zijn. Er komt een speciale tent voor onze leden met banners en andere opvallende uitingen ter hoogte van onze thuisbasis, café Marktzicht op de Markt, zodat we ook de aandacht van het publiek op ons gericht krijgen." Op de foto Fer van Bergen (links) en Michel Bego met het oude en nieuwe shirt in Molen de Lelie. BIJDRAGE EN FOTO NICO KORSTEN